دنیای وارونه‌ی نو

معرفی کتاب دنیای وارونه‌ی نو اثر آلدوس هالسکی

معرفی کتاب دنیای وارونه‌ی نو اثر آلدوس هاکسلی

 

دنیای وارونه­ی نو یا به ترجمانی دیگر دنیای شگفت­انگیز نو عنوان رمانی در سبک ادبیات گمانه­زن است که آلدوس هاکسلی نویسنده­ی فقید انگلیسی در سال 1932 یعنی شانزده سال پیش از رمان ارزشمند 1984 نوشته­ی اورول به رشته­ی تحریر درآورده است.

نام این کتاب برگرفته از نقلی در نمایشنامه­ی طوفان اثر شکسپیر است:

 

O wonder!
How many goodly creatures are there here!
How beauteous mankind is! O brave new world,
That has such people in’t.

نگاهی جامع‌تر به این کتاب

نام­هایی هم که هاکسلی برای شخصیت­های داستانش انتخاب کرده ترکیبی از نام­های بزرگان معاصر است. مثل نام فورد از هنری فورد، داروین بناپارت. یا برنارد مارکس که ترکیبی از نام­های برنارد شاو و کارل مارکس  است.

هاکسلی تمام سعی­اش را کرده است تا مثل شکسپیر و بقیه­ی بزرگان نامیرای هم عصرش مفاهیمی فرازمانی ایجاد کند. اما درهرصورت توجه به سال نگارش این کتاب پیش از خواندن آن بسیار ضروری است. چون در این رمان با تعابیری مواجه خواهید شد که بسیار شبیه به فضای استیم پانک خواهد بود. در حالی که باید بدانیم قصد نویسنده در زمان نگارش کتاب قطعاً خلق چنین دنیایی نبوده و فضای رمان صرفاً تخیلی زاییده­ی ذهن هاکسلی‌ست از آنچه در آینده­ی جهان در سال 2540 ممکن است رخ بدهد.

 

یک پادآرامانشهر نابهنجار، بی­قواره و بعضاً بی­منطق که قهرمانانش گاهی مجبورند برای یک تماس تلفنی از ماشین­های پرنده­ی خود پیاده شوند تا یک تلفن متصل به سیم پیدا کنند. اما باید بدانیم خواندن این کتاب یک ماجراجویی عمیق و پرمایه با چاشنی فلسفه است که برعکس ظاهر متن قصه بدون تاریخ انقضا است. این رمان در یک کشور جهانی بدون جنگ، فقر و درگیری در زمان آینده در جریان است که ساکنان آن شهروندان اصلاح­شده ژنتیکی دارای سلسله مراتبی نزولی به اسم آلفاها، بتاها، گاماها و اپسیلون‌ها بر حسب هوش و کارایی ذهنی و اجتماعی هستند.

هاکسلی در رمان خود پیشرفت­های عظیم علمی در فناوری تولیدمثل، دستکاری­های روانشناختی، شرطی­سازی کلاسیک و یادگیری خواب را پیش‌­بینی می­کند که با هم ترکیب می­شوند تا یک جامعه جهنمی را در راستای خواسته­های دولت جهانی ایجاد کند. او در داستانش دامنه­‌ای ساخته که در جنگ بین اصالت فرد و جمع، فرد تسلیم اراده دولت می­شود. دید او ظریف و در نتیجه موذی است. شهروندان دیستوپی هاکسلی شستشوی مغزی داده شده­اند، درد نمی­کشند، فکر نمی­کنند و درعین­حال برخلاف رمان 1984 واقعاً خوشحال به­نظر می­رسند.

تنازع بقا

دنیای وارونه‌ی نو
پوستر دنیای وارونه‌ی نو

اتوماسیون زاد و ولد و آموزش­های روان­شناختی بدون دخالت انسان­ها و خانواده و همچنین تأثیرات مخدر بیشتر یک سناریو را ایجاد می­کند که در آن نگرش­های سنتی حق و زورگویی جابجا شده است. تمدنی که هاکسلی معرفی می­کند تمدنی است که در نهایت انتخاب­های فردی را به شدیدترین شکل ممکن رد می­کند. دنیایی رسم می­شود بدون علم، فلسفه، دین و هنر و به تعبیر دیگر دنیایی بدون معنای عمیق­تر.

 

کابوس همیشگی بشر از کنترل­شدن، آن هم در مقیاسی به بزرگی دنیا در دنیای وارونه­ی نو رنگ واقعیت می­گیرد. در مقابل این جهان شگفت­انگیز وحشیانی هم وجود دارند که در وحشیکده زندگی می­کنند. اما به اصول این تمدن پایبند نیستند. درنهایت سیستم پیچیده و شیطانی در رمان تنها توسط یک فرد به چالش کشیده می­شود: قهرمان داستان.

 

 

درباره‌ی هاکسلی بیشتر بخوانید.

پیام بگذارید